Gebruik

INHALEREN

Aan een kom heet water enkele druppels toevoegen en met een handdoek over het hoofd vijf tot tien minuten stomen. Ook kunnen essentiele oliën droog geinhaleerd worden door ze op een zakdoek te druppen en vervolgens te inhaleren.

VERDAMPEN

Dit kan middels een aromalampje. Water in het reservoir, enkele druppels essentiele olie toevoegen, het waxinelichtje aansteken en de ruimte vult zich met de geur van de olie.
De poreuze ‘aromasteen’ is vooral geschikt voor kleine ruimten (zoals bijvoorbeeld op het nachtkastje, in de hal en op het toilet). De olie trekt in de poreuze steen en verdampt geleidelijk. Hierbij hoeft geen water toegevoegd te worden. Ook zijn elektrische aromalampjes in de handel waarbij toevoeging van water ook overbodig is.

BADEN

Voeg aan 10ml basis badolie 5 druppels essentiele olie toe en meng dit met het water. Een bad van ongeveer twintig minuten is voldoende. Een andere mogelijkheid is: 3 eetlepels Dode zeezout eventueel met 10ml badolie mengen en hieraan 5 druppels essentiele olie toevoegen.

MASSAGE

Voeg ongeveer 30 druppels* toe aan 100ml basisolie. Dit geeft een prima massage mengsel voor een lichaamsmassage. Een kwartier masseren is voldoende om een goed resultaat te krijgen. Voeten en handen zijn zeer geschikt om te masseren omdat daar veel zenuwuiteinden en reflexpunten bij elkaar komen.

*De hoeveelheid essentiele olie hangt af van de intensiteit van de essentiele olie. Zo is roos bijvoorbeeld veel sterker geconcentreerd dan citroen. Dus van citroen verhoudingsgewijs meer druppels gebruiken dan voor roos.

De hoeveelheid essentiele olie hangt ook af van de soort massage. Bij een ontspanningsmassage zeer weinig, bij een stimulerende iets meer en bij een massage om pijn te verzachten verhoudingsgewijs veel essentiele olie toevoegen.

Tenslotte hangt de toe te voegen hoeveelheid essentiele olie ook af van de huidgevoeligheid en de emotionele gesteldheid van de te behandelen persoon. Voor een gezichtsmassage wordt 1 druppel op 10cc basisolie aanbevolen. Bij het gebruik van essentiele oliën bij kinderen en baby’s wordt aangeraden eerst een arts of aromatherapeut te raadplegen.

INNAME

Veel van de essentiele oliën kunnen worden ingenomen.
Hierbij dient terdege rekening gehouden te worden met het feit dat enkele druppels essentiele olie overeenkomen met vele kilo’s plantaardig materiaal. Daarnaast bevatten enkele olien, zoals o.a. thuja, rode tijm, oregano, bijvoet en salie biochemische componenten, zoals fenolen en ketonen, die zeer irriterend voor de huid en de slijmvliezen kunnen zijn.

Inname van essentiele oliën mag uitsluitend en alleen gebeuren in overleg met een natuurgeneeskundige of arts. Experimenteren met inname van essentiele oliën kan levensgevaarlijk zijn! Ook absolue-olien zijn niet geschikt voor inname.

BEWAREN

Bewaar de oliën buiten bereik van kinderen en huisdieren.
Essentiele oliën zijn ontvlambaar en mogen dus niet bewaard of gebruikt worden in de buurt van open vuur. Pas op met gepolijste oppervlakken: de olie kan deze aantasten.
Eventueel gemorste druppels onmiddellijk verwijderen.

Tengevolge van hun vluchtige aard verdampen essentiele oliën snel. Zij worden aangetast wanneer zij worden blootgesteld aan warmte, licht en zuurstof en dienen dus goed afgesloten, koel en donker te worden bewaard. Essentiele olie kan, als het flesje goed dichtgedraaid is, enkele jaren bewaard worden, hierna neemt de kwaliteit langzaam af. De uitzondering op deze regel zijn de citrusolien; zij dienen na opening binnen een jaar gebruikt te worden. Andere oliën daarentegen, zoals o.a. sandelhout, patchouli en vetiver kunnen na het openen jaren bewaard worden zonder in kwaliteit te verminderen. Het is aan te raden om op het etiket de datum van aanschaf te noteren.

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

Houd essentiele oliën weg van kinderen en huisdieren. Gebruik essentiele oliën nooit inwendig, tenzij voorgeschreven door een gekwalificeerd natuurgeneeskundige of arts. Met uitzondering van tea tree en lavendel mogen de oliën niet puur op de huid aangebracht worden. Indien essentiele oie irritatie geeft op de huid of per ongeluk in de ogen terecht gekomen is: direct vette plantenolie zoals bijvoorbeeld.